Arhiva 2016

Cinema fest
Visoko drustvo

Visoko društvo

Originalni naziv: Cafe Society

Režija: Vudi Alen
Uloge: Džesi Ajzenberg, Kristen Stjuart, Stiv Karel, Ken Stot, Parker Pouzi, Blejk Lajvli, Dženi Berlin,
Žanr: drama, komedija, romansa

Sinopsis: Njujork, 1930-ih godina. Bobi Dorfman svakodnevno se suočava sa nemilosrdnim svađama roditelja, sukobljava sa bratom Benom ogrezlim u kriminal i odlučuje da promeni scenario svog života i napusti dom u Bronksu. Namerava da sreću okuša u Holivudu, gde ga ujak Fil, uticajni filmski agent zapošljava kao potrčka. Ubrzo se zaljubljuje u ujakovu šarmantnu asistentkinju Voni, ali ona je već zauzeta. Slomljenog srca on se vraća u Njujork i počinje da radi za Bena koji je iskoristivši svoje veštine i postao vlasnik noćnog kluba. Bobi pokazuje prirodan talenat kao impresario i brzo promoviše klub kao najbolje mesto u gradu. Sve izgleda kao da je napokon došlo na svoje mesto, sve do noći kada je u klub ušla Voni…

Pronicljiv i često urnebesno smešan, „Visoko društvo“ vodi nas na putovanje od Bronska i njujorških bandi do luksuznih holivudskih vila, blještavila i tajnih skandala u visokom društvu. Ovo je romansa o filmskim zvezdama, plejbojima, debitantima, političarima i mafijašima koji donosili uzbuđenje i glamur tom dobu.

Trejler
Svi putevi vode u Rim

Svi putevi vode u Rim

Originalni naziv: All Roads Lead to Rome

Režija: Ela Lemagen
Uloge: Sara Džesika Parker, Rouzi Dej, Raul Bova, Klaudija Kardinale
Žanr: romantična komedija

Sinopsis: Megi (Sara Džesika Parker) je samohrana majka iz Njujorka koja kreće na put sa svojom buntovnom ćerkom tinejdžerkom, Samer (Rouzi Dej). Po dolasku u toskanski gradić, Megi naleti na njenog bivšeg dečka, zgodnog Luku (Raul Bova), koji je još uvek neženja i živi s 80-godišnjom majkom, Karmen (Klaudija Kardinale). Ali kada Samer i Karmen ukradu Lukin auto da otputuju u Rim, počinje potraga za njima, u kojoj bivši ljubavnici razvijaju nova osećanja i međusobno razumevanje.

Trejler
Devet života

Devet života

Originalni naziv: Nine Lives

Režija: Bari Sonifeld
Uloge: Kevin Spejsi, Dženifer Garner, Robi Amel
Žanr: porodična komedija

Dvostruki dobitnik Oskara Kevin Spejsi i dobitnica Zlatnog globusa Dženifer Garner zajedno u porodičnoj komediji Devet života.

Sinopsis: Tom Brend je milijarder, radoholičar, na vrhuncu svoje karijere. Međutim, taj način života ga je udaljio od njegove predivne žene i ćerke Rebeke. Bliži se jedanaest rođendan njegove ćerke i ono što je oduvek htela je bila je mačka, koju nikada nije dobila. Tom mrzi mačke, ali kako mu vreme za kupovinu poklona ističe, odlučuje da joj mačku ipak kupi. U toj potrazi on završava u mističnoj radnji sa ekscentričnim vlasnikom - Feliksom Perkinsom (Kristofer Voken), koji mu predstavlja veličanstvenu mačku, zvanu „Mr. Fuzzypants“. Na putu da donese ćerki ljubimca iz snova, dogođa se nešto bizarno i Tom završava zarobljen u telu „Fuzzypants-a“. Usvojen od svoje porodice kao mačka „Fuzzypants“, Tom počinje da gleda na svoj život i porodicu drugim očima.

Trejler
Računovođa

Računovođa

Originalni naziv: The Accountant

Režija: Gevin O'Konor
Uloge: Ana Kendrik, Ben Aflek, Džon Berntal
Žanr: triler, drama

Sinopsis: Iza maske naizgled dosadnog računovođe Krisa Volfa, krije se jedno sasvim drugo lice koje nije ni najmanje dosadno. On radi za teške kriminalce i plaćene ubice. Volf (Aflek) je matematički stručnjak koji ima više afiniteta prema brojevima nego prema ljudima. Dok kao računovođa radi u malom CPA ofisu, istovremeno isti posao obavlja i za najopasnije svetske kriminalne organizacije. Zbog svojih sposobnosti zapao je za oko Ministarstvu finansija koje vodi Rej King (J.K. Simons), ali sa vremenom počinje da radi za kompaniju unutar koje je Dejna Kamings (Kendrik) otkrila finansijsku malverzaciju koja uključuje milione dolara. Nakon knjigovodstvene kontrole, Kris polako razotkriva istinu.

Trejler
Altamira

Altamira

Originalni naziv: Finding Altamira

Režija: Hju Hadson
Uloge: Antonio Banderas, Golšifte Farahani, Alegra Alen, Rupert Everet i Pjer Nini
Žanr: Istorijska drama

Kako je jedno od najvažnijih istorijskih otkrića 19. veka uništilo živote onih koji su sa njega skinuli milenijumski veo tajni? Da li je prošlost skrivena na zidovima zaboravljene pećine u španskoj pokrajini Kantabrija opasnija za budućnost čovečanstva, ili opstanak jedne porodice? Može li radoznalost zaista da ubije, i koji je od dva ljudska straha veći – onaj od smrti, ili novog saznanja?

Sinopsis: Godina je 1879. Devetogodišnja Marija Sautuola (Alegra Alen) i njen otac Marselino (Antonio Banderas) na svom imanju u Kantabriji otkrivaju prve praistorijske crteže galopirajućih bizona na zidovima pećine Altamira. Končita (Golšifte Farahani), Marijina majka, međutim, uznemirena je činjenicom da su divljaci iz paleolita mogli stvoriti nešto tako divno. Katolička crkva predvođena lokalnim monsinjorem, koga tumači Rupert Everet, osuđuje otkriće porodice Sautuol kao direktan napad na Bibliju, posle čega Marselina proglašavaju za jeretika i plagijatora koji je sam oslikao zidove Altamire. Njegova porodica lišena je svakog ugleda, a pećina je zatvorena za javnost. Ljubav je jedino oružje kojim se mogu spasiti od potpune propasti.

Trejler
Hulieta

Hulieta

Originalni naziv: Julieta

Režija: Pedro Almodovar
Uloge: Adriana Ugarte, Ema Suarez, Rosi De Palma
Žanr: drama, romansa

Film je baziran na kratkim pričama dobitnice Nobelove nagrade za književnost Alis Munro.

Sinopsis: Hulieta živi u Madridu sa ćerkom Antiom. Obe u tišini pate zbog gubitka Huana, Antijinog oca i Hulietinog supruga. Njihova bol ih ne približava, već udaljava. Kada napuni osamnaest godina Antia napušta majku bez objašnjenja. Hulieta pokušava da je pronađe na svaki mogući način, ali sve što otkriva je koliko malo zna o svojoj ćerki. Film govori o borbi majke da preživi nesigurnost, ali i o kompleksu krivice i nedokučivoj misteriji koja navodi ljude da napuste one koje vole, brišući ih iz života kao da nikada za njih ništa nisu značili, kao da nikada nisu postojali.

Trejler
Sa zemlje Meseca

Sa zemlje Meseca

Originalni naziv: From the Land of the Moon

Režija: Nikol Garsija
Uloge: Marion Kotijar, Luj Garel, Aleks Brendmil
Žanr: romantična drama

Sinopsis: Gabriela (Marion Kotijar) dolazi iz malog sela na jugu Francuske, u vreme kada se san o pravoj ljubavi smatrao skandaloznim, pa čak i znak ludila.
Njeni roditelji se nadaju da će udaja za Hozea (Aleks Brendmil), poštenog i dobroćudnog farmera od nje učiniti odgovornu ženu. Usprkos Hozeovoj posvećenosti, Gabriela se zaklinje da nikada neće zavoleti Hozea. Gabriela odlazi u lečilište u Alpima i tamo upoznaje ratnog veterana Andrea (Luj Garel), koji rasplamsava strast u njoj i ona žudi da pobegne s njim. Ovog puta, ona je odlučna da sledi svoje snove.

Trejler
Genije

Genije

Originalni naziv: Genius

Režija: Majkl Grandidž
Uloge: Kolin Firt, Džad Lou, Nikol Kidmen, Lora Lini, Gaj Pirs, Dominik Vest
Žanr: biografska drama

Od dobitnika Oskara, scenariste Džona Logana (Gladijator, Avijatičar, Hugo, Skyfall) stiže film o kompleksnom prijateljstvu i transformaciji profesionalnog odnosa između svetski poznatog književnog urednika Maksvela Perkinsa (koji je otkrio F.S. Fitcdžeralda i Ernesta Hemingveja) i književnog giganta Tomasa Vulfa.

Sinopsis: Jednog dana tokom 1929. godine, Vulf odlučuje da ode na sastanak na koji ga je pozvao Maksvel Perkins, čuveni urednik u izdavačkoj kući Skribner. Nije gajio iluzije, mislio je da će njegov rukopis biti odbijen kao što je to uvek bio slučaj. Na njegovo veliko iznenađenje, roman je prihvaćen za objavljivanje. Jedini problem je što je predugačak (5.000 strana) i mora biti skraćen. Iako nerado, Vulf pristaje i pomaže Perkinsu, koji mu postaje iskreni prijatelj, da izbaci 90.000 reči iz knjige koja je rezultirala kao „Pogledaj dom svoj anđele“ postala bestseler i dobila odlične kritike. Uspeh je bio još veći kada je 1935. godine objavljena knjiga „O vremenu i reci“, ali borba da se skrati Vulfovo opširno izražavanje uzima svoj danak i njegov odnos sa Perkinsom postepeno se pogoršava.

Trejler
Zbogom... Berlin!

Zbogom... Berlin!

Originalni naziv: Tschick

Režija: Fatih Akin
Uloge: Tristan Gobel, Nikol Mercedes Miler, Anand Batbileg
Žanr: porodična drama

Sinopsis: Dok mu je majka na rehabilitaciji, a njegov otac na poslovnom putu sa svojom mladom asistentkinjom, 14-godišnji autsajder Majk provodi letnje praznike u dosadi, sam u porodičnoj vili. Uzbuđenje u njegov dosadni život unosi buntovni tinejdžer Čik, ruski imigrant i odmetnik. Čik krade auto, Ladu Nivu i odlučuje da pozove Majka na daleki put, van Berlina. Tako počinje putovanje bez karte i kompasa, prepuno divljih avantura, koje nikada neće zaboraviti.

Trejler
Ime Dobrica, prezime: nepoznato

Ime Dobrica, prezime: nepoznato

Režija: Srđa Penezić
Uloge: Slavko Štimac, Hana Selimović, Mirjana Joković, Helena Jakovljević, Bogdan Diklić, Bojan Dimitrijević, Marko Baćović, Gordana Đurđević, Rada Đuričin, Branislav Lečić, Milan Caci Mihajlović, Vladislava Milosavljević, Miodrag Radovanović, Renata Ulmanski, Sergej Trifunović, Nebojša Dugalić kao narator
Žanr: bajka za odrasle

Sinopsis: Ovo je priča, u stvari bajka za odrasle, o tome kako bi život mogao da bude lep kada čovek ne bi bio čoveku vuk.

Dobricu život nikada nije mazio. Još kao beba je napušten od roditelja i bačen na đubrište. Prvih dvadeset i osam godina svog života provodi uglavnom ili u sirotištu ili u zatvoru. Ipak, da li zato što je prvih par godina svog života proveo sa ljudima koji su ga zaista neizmerno i bespogovorno voleli ili zato što je to njegova priroda, on bira da u ljudima vidi samo dobro. Ili, tačnije, on to ne bira, nego je jednostavno takav, i kao takav ide kroz život prepun ljubavi.

A svet je gladan ljubavi. Ljudi se često smeju Dobrici i njegovoj naivnosti, ali na kraju ne mogu da joj odole. Skoro svako ko sa njim dođe u kontakt oseća da je u pitanju čovek kakvog nikad nije sreo, i kakvog zaista vredi sresti. Zaljubljuje se u osobu sa dna životne lestvice, čije prostituisanje shvata kao izraz iskrene simpatije, narkomanku, koja čak i dete zloupotrebljava da izvuče pare od njega. To dete, u još uvek neiskvarenom osećanju pravde, pokušava da otvori oči nasem junaku i umesto ljutnje, Dobrica se raduje da je sve u redu. Nepoverenje prerasta u poverenje, podozrivost u veru, beznađe u nadu. Kako vreme protiče, snaga ljubavi i njegova sposobnost da čini ljude boljima transformišu svet oko njega i prave ga ne onakvim kakav jeste, nego kakav bi trebao da bude.

Za sve ima mesta u Dobričinoj kući i ona postaje dom za porodicu, prijatelje koje je pridobio svojom dobrotom preobražavajuči svakog pojedinačno. Narkomanka postaje supruga koja mu rađa još dece, ćerka nalazi topli dom, mir i sigurnost, beskrupulozna novinarka postaje opet majka svom odbačenom detetu, narkoman, koji je bolestan od side, provodi poslednje mesece okružen brigom i ljubavlju onih koje je zloupotrebljavao, čak i mačke i psi lutalice tu nalaze zaštitu i sigurno utočište.

Trejler

Cinema fest